Το τέλος της φιλίας

Πότε καταλαβαίνεις ότι μια φιλία πνέει τα λοίσθια; Ότι φτάνει ή είναι κιόλας στο τέλος της;

 • Μήπως όταν είσαι το τελευταίο άτομο που μαθαίνεις ότι γνώρισε κάποιον κι έκανε σχέση;
 • Μήπως όταν δε θέλει να σου πει τίποτα για ό,τι συμβαίνει στην προσωπική της ζωή;
 • Όταν την βλέπεις όλο και πιο αραιά και όταν τη δεις δεν έχει καμιά όρεξη να σε ακούσει αλλά λέει μόνο τα δικά της;
 • Όταν δε δέχεται να κάνει σχέδια μαζί σου, έστω για ένα απλό καφέ, μπας κι έχει κάποια καλύτερη πρόταση από αλλού;

Μερικές φορές οι φιλίες κάνουν το κύκλο τους και τελειώνουν φυσικά. Σταματά να υφίσταται αυτό που μας έφερε κοντά (σχολείο, πανεπιστήμιο) και σιγά-σιγά αλλάζουν οι ζωές μ ας κι απομακρυνόμαστε. Σε κάποιες σπάνεις σχέσεις κρατάμε όμως ακόμα επαφή, κι ας μη συναντιόμαστε πια, ακόμα κι αν η μια απ’τις δύο ζει σε άλλη χώρα.

Ύστερα είναι οι φιλίες που μοιάζουν να είναι για μια ζωή. Όντως κάτι στάθηκε αφορμή για γίνουμε φίλες, αλλά στην πορεία κτίσαμε κοινές αναμνήσεις, κοινούς δεσμούς κι έτσι εκείνα που μας χώριζαν έγιναν λιγότερα κι εκείνα που μας ένωναν πιο πολλά. Επιδιώκουμε και οι ίδιες να κρατήσουμε αυτή τη φιλία, την ονομάζουμε ‘αδελφική‘, τη θεωρούμε ιερή, σημαντική, ανεπανάληπτη. Προσπαθούμε να τη διαφυλάξουμε σαν κόρη οφθαλμού, οι τονώτικες ενέσεις είναι συχνές κι η φιλία κρατιέται ζωντανή, ακμάζει. Τότε η σχέση αυτή χαρίζει χαρά, πνοή σ’αυτές που τη μοιράζονται, στις φίλες.

Όμως, κάποια στιγμή αρχίζουν τα σημάδια της παρακμής. Όσο κι αν στην αρχή τα αγνοείς, κάνεις πως δεν τα βλέπεις, πως όλα είναι όπως πριν, κάτι λείπει. Κι όσο αυτό που λείπει διογκώνεται αργά αλλά σταθερά καταπίνει ό,τι καλό. Γίνεται η φιλία συνήθεια, υποχρέωση. Κουράζει, καταντά φορτική. Κι όμως ακόμα και τότε αρνιέσαι ότι πάει κάτι στραβά, λες «οι σχέσεις αλλάζουν δε πάει να πει ότι η φιλία μας τέλειωσε». Όμως με τον καιρό τα ραγίσματα βαθαίνουν και κάποια στιγμή είναι ανεπανόρθωτα, τεράστια, ανυπέρβλητα. Η φιλία συχνά έχει τελειώσει προ πολλού. Αλλά ως τότε δεν το ομολογούσες πουθενά, ούτε στον εαυτό σου. Και «ξαφνικά» δεν είναι πια εκεί. Έχει αφήσει πίσω το ειδώλιο της αλλά η ίδια έχει φύγει.

Πονά η απώλεια της. Ειδικά όταν με τη φίλη μοιράστηκες πολλά. Έζησες τα καλύτερα σου χρόνια. Έχεις ένα σωρό αναμνήσεις που ήταν αναμνήσεις σας. Πονά το τέλος της φιλίας πιο πολύ κι από το τέλος μιας ερωτικής σχέσης, γιατί στην ερωτική σχέση οι εντάσεις, τα πάθη, τα λάθη είναι πιο εξώφθαλμα, πιο εμφανή. Στη φιλία η ζωή του ενός με τον άλλο υφαίνεται πιο σταδιακά, πιο ανεπαίσθητα, μα πιο βαθιά, με περισσότερες και πιο γερές ρίζες. Το ξερίζωμα τους λοιπόν πονάει, σε κάνει να υποφέρεις, να σφαδάζεις σιωπηλά. Γιατί όσο κι αν το αρνιούσουν για καιρό το τέλος κάποια στιγμή σε κοιτάει κατάματα.

Μπορεί να μην ξεκόψεις εντελώς αλλά τίποτα δε θα’ναι το ίδιο. Τίποτα.

17 comments

 1. Είναι περίεργο πράγμα η φιλία…
  Εγώ έχασα φίλη που είμασταν κολλητές από 6 χρονών, επειδή κάποια στιγμή οι ζωές μας τράβηξαν τόσο διαφορετικούς δρόμους (εντελώς αντίθετους) που στο τέλος καταλήξουμε να φαινόμαστε και να είμαστε εξαιρετικά ασύμβατες!
  Γενικότερα πιστεύω ότι στην… ενήλικη ζωή είναι πολύ πιο δύσκολο να κρατήσεις μια φιλία με την ομορφιά και την απλότητα που είχε στην παιδική και εφηβικη ηλικία.
  Έχεις δίκιο πάντως…
  Το τέλος μιας φιλίας πονάει περισσότερο από το τέλος μιας σχέσης.

  Καλημέρα!

  ΥΓ: Πιστεύω ότι η απόσταση (διαφορετικές χώρες) βοηθάει πολύ στο να διατηρηθεί μια φιλική σχέση. Γιατί, απλά, δε φθείρεται. 🙂

  • Ναι είναι δύσκολο να κρατήθει η ουσία και η ποιότητα που είχε παλιά όταν περνούσαμε ατέλειωτες ώρες μαζί.
   Αλλά
   από την άλλη όταν το άτομο που ονόμαζα ως «η καλύτερη μου φίλη» δε μου στέκεται στα δύσκολα, όπως το θάνατο ενός κοντινού μου προσώπου
   και
   δε χαίρεται με τις χαρές μου αλλά ζηλεύει αναρωτιέμαι είναι φίλη αυτή;
   Για μένα όχι μόνο παύει να είναι κολλητή αλλά κανονικά πρέπει να πάψει να είναι και φίλη γενικά. Τι λες;

    • Lilith αχ Lilith μου τα λες πολύ ωραία. Γιατί πέρνουν κάτι ακριβό και πολύτιμο και το πετούν; Και το πωλούν στα πανηγύρια;
     Μάλλον όπως λέει κι η Σίλια, έτσι είναι η ζωή. Όσο πιο γρήγορα το συνηθίσουμε τόσο το καλύτερο για μας.
     Καλή σου μέρα.

 2. Όλες οι σχέσεις , ακολουθούν τον νόμο της φθοράς , όπως όλα τα συμβαίνοντα στον κόσμο .
  Δεν πιστεύω στην … παντοτινή φιλία … στην «αθάνατη» φιλία .
  Η φιλία , ο έρωτας , τα πλάσματα , κάποτε γεννιώνται , ακμάζουν , φθείρονται και … «πεθαίνουν» , ασχετα αν εμείς , κρατάμε κάποιες μνήμες και αρνούμαστε να το παραδεχτούμε (ότι «πέθαναν» ) . Ακόμη κι αν δεν πεθάνουν ολοκληρωτικά , «σέρνονται» ανήμπορες (για τις ανθρώπινες σχέσεις μιλάω) γύρω μας … Ανήμπορες , να μας προσφέρουν , αυτά που μας πρόσφεραν κάποτε . Πρέπει να το παραδεχτούμε (γνώμη μου είναι) και να μάθουμε να ζούμε μ΄αυτή την γνώση (ότι δηλαδή , όλα φθείρονται και πεθαίνουν κάποτε) .
  ——————————–
  Ψιλοκακόκεφη σε «βλέπω» .

  • Σίλια μου πόσο θα’θελα να’χες λάθος. Δεν έχεις όμως. Έχεις απόλυτο δίκιο σ’όλα όσα λες. Όμως πονάει το τέλος μιας σχέσεις που’ταν για τόσα χρόνια σημαντική. Πονάει και ουσιαστικά πενθείς γι’αυτή.
   Δεν έχεις άδικο δεν είμαι στα καλύτερα μου τέτοιες μέρες. Πριν 3 χρόνια τέτοιο καιρό έχασα τη γιαγιά μου και μου λείπει φρικτά. Δεν μπορώ να πιστέψω πως δε θα τη ξαναδώ, δε θα τη ξαναγκαλιάσω. Δε θα ακούσω τη φωνή της. Και με πειράζει που πια ούτε στα όνειρα τη βλέπω, με πειράζει.

 3. εγώ θα τολμήσω ύστερα από 13 συναπτά έτη φιλίας …ότι έχω μια φίλη. το μυστικό είναι ότι πάντα τα λέγαμε 1 φορά την εβδομάδα από τηλέφωνο και μια στις 15 από κοντά. Σπάνια πηγαίναμε διακοπές μαζί…παρολ’ αυτά μοιραζόμαστε και λέμε τα πάντα.

  Η συχνή επαφή φθείρει.

  • Είναι διάφορων ειδών οι φιλίες. Άλλες φθείρονται όντως απ’τη συχνή επαφή κι άλλες ακμάζουν.. μέχρι να’ρθει και για κείνες η παρακμή..
   Δεν υπάρχει συνταγή μάλλον.

 4. ..απο τις πρωτες μέρες της φάσης που αρχίζει η «κατηφορικη πορεία» της..
  Οταν δυο ανθρωπους τους συνδεει στενη φιλια.. τοτε πολλες φορες το εντικτο σου σε προειδοποιει οτι κατι δεν παει καλα!
  Τι κανεις τοτε? εδω ειναι το θεμα ..

  • Το ένστικτο προειδοποιούσε εδώ και καιρό και επέλεξα να κωφεύω.. μέχρι τώρα που δεν είναι θέμα ενστίκτου αλλά πραγματικότητας.
   Με πονά το τέλος αλλά λέω πάμε γι’άλλα. Φίλες έχω δόξα τω θεώ αλλά μια φιλία που έχεις φάει με τον άλλο ψωμί κι αλάτι, που΄χεις μοιραστεί τόσα πολλά, που’σαι μαζί για 15 συναπτά έτη.. τέτοιες φιλίες δεν βρίσκοντα εύκολα ούτε ξεχνιούνται.

   • Για μια τετοια φιλια, ετων, αρα και δοκιμασμενη εγω θα εδινα και αλλη μαι ευκαιρια … Μηπως να το επανεξετασεις το θεμα? Οι φιλιες Αμελινια μου ειναι οπως και ολες οι σχεσεις … Αλλοτε στα πανω τους αλλοτε στα κατω.. Μπορει να νιωθεις οτι δεν εφτεξες σε τπτ και να απορεις για την απομακρυνση της αλλα μηπως κι εσυ δεν το προσπαθησες οσο θαπρεπε για αν την κρατησεις «κοντα σου» ?
    Χριστουγεννα ερχονται ..
    Βαλε λιγο απο το περισευμα αγαπης στα χειλια σου και κινα να τη βρεις τηγ παλιο-φιλεναδα σου.Μπορει και ναναι εκει να σε περιμενει !
    Φιλια

 5. Πραγματικα η απωλεια μιας φιλης ποναει παρα πολυ.Και δεν εννοω μιας απλης φιλης.Εννοω για μια φιλη που εισασταν πολυ δεμενες και κανατε ονειρα για το μελλον…Τετοια ονειρα εκανα κι εγω με την καλυτερη μου φιλη…ονειρα που τελικα γκρεμιστηκαν τοσο ξαφνικα..για μια χαζομαρα..Πριν ενα χρονο την εχασα και ακομα δεν την εχω ξεχασει.Την θυμαμαι και θα την θυμαμαι για παντα…Οσες φιλες και να εκανα…καμια δεν καλυψε το κενο που αφησε…:(

  • Έτσι είναι όπως τα λες Όλγα. Τίποτα δεν αναπληρώνει το κενό μιας τέτοιας φιλίας. Χθες την έβλεπα όνειρο ότι γύρισε και ήθελε να’μαστε πάλι φίλες. Απόδειξη πόσο μου λείπει. Όμως αν γινόταν στην πραγματικότητα κάτι τέτοιο μπορεί να άφηνα τον εγωισμό να κερδίσει δεν ξέρω…
   Προσωπικά ελπίζω να βρω κάποια στιγμή μια φίλη που με τον καιρό να εξελιχθεί σε φιλία ζωής. Ποτέ δεν είναι αργά σωστά; 🙂

   • Οντως ποτε δεν ειναι αργα αμελινια.Ελπιζω συντομα να την βρεις και να μποεσει να καλυψει το κενο που αφησε η φιλη σου..Βεβαια για να το καλυψει τελειως θα ειναι πολυ δυσκολο.Θα πρεπει να περασει παρα πολυς καιρος.Κ εγω βλεπω ονειρα με την φιλη μου οτι τα ξαναβρισκουμε αλλα ξερω οτι ειναι μονο ονειρα.Κ να τα ξαναβρουμε που δεν προκειται,ποτε δεν θα ειμαστε οπως ειμασταν.Οταν σπασει το γυαλι δεν γινεται να ξανακολησει και να ξαναγινει τελειο.Με το να προσπαθουμε να το επιδιωρθωσουμε δεν πετυχαινουμε τπτ παρα μονο πληγωνουμε τον εαυτο μας και διαιωνιζουμε την ασχημη κατασταση. 😦

    • Έτσι είναι όπως τα λες. Όταν σπάσει το γυαλί δεν ξανακολλάει. Με κάποιο τρόπο τα βρήκαμε με την Αμαλία όπως έγραψα εδώ, αλλά ποτέ τίποτα δε θα΄ναι πια το ίδιο όπως έγραψες κι εσύ. Όταν έβαλα κάτω τον εγωισμό μου όμως ένιωσα καλύτερα και κατάλαβα ότι ο εγωισμός μας κάνει πολλή ζημιά!
     Ελπίζω να τα βρεις με τη φίλη σου ή να βρεις μια νέα καλύτερη 🙂

 6. αμελινια χαιρομαι παρα πολυ για σενα!!!!Ευχομαι με τον καιρο να μπορεσετε να ξαναγινετε οπως ησασταν :)Οντως ο εγωισμος κανει μεγαλη ζημια και καταστρεφει τις σχεσεις.Τοσο καιρο ημουν εγωιστρια και δεν εστελνα μνμ στην φιλη μου για να ξεκαθαρισουμε την πaρεξηγηση.Τελικα πριν 3 μερες εβαλα κατω τον εγωισμο μou και της εστειλα μυνημα.Τελικα αυτη η ενεργεια μου αποδεικτηξε η πιο σωστη που εχω κανει.Με την φιλη μου ξεκαθαρισαμε την παρεξηγηση και μου ειπε οτι οταν ειναι ετοιμη θα μου στειλει μυνημα να βγουμε!!!!!! 😀

  • Τέλεια!!!! Είδες τι κακό μας κάνει ο εγωισμός; Οι φιλίες περνάνε από χίλια μύρια κύματα αλλά μπορούν να ξανακτιστούν αν το θέλουν κι οι δυό 🙂

Σχολιάστε

Εισάγετε τα παρακάτω στοιχεία ή επιλέξτε ένα εικονίδιο για να συνδεθείτε:

Λογότυπο WordPress.com

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό WordPress.com. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Φωτογραφία Facebook

Σχολιάζετε χρησιμοποιώντας τον λογαριασμό Facebook. Αποσύνδεση /  Αλλαγή )

Σύνδεση με %s